Türkiye’de kaç obruk var?
Tuz Gölü’nün güneybatısında bulunan fay, Dikmen-Kolca obruklarının oluşumuna sebep olur. Türkiye’nin yeraltı suyunun üçte birini barındıran Konya Havzası’nda 20’den fazla obruk bulunmaktadır. Bunlardan en ünlüsü 300 m genişliğinde ve 145 m derinliğindeki Kızören obrukudur.
Obruk hangi illerde var?
Bu iller (düden riski taşıyan iller) ise Konya, Aksaray, Karaman, Nevşehir, Eskisehir, Afyonkarahisar, Denizli, Ankara, Çankırı, Çorum, Sivas, Diyarbakır, Bitlis, Batman, Şanlıurfa ve Manisa’dır.” Arık, obrukların meydana gelme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. 16 ilde ise bu eğilimin devam etmesinin beklendiğini kaydetti.
En son obruk nerede oldu?
Konya’nın Karapınar ilçesinde 100 metre çapında ve 10 metre derinliğinde yeni bir obruk oluştu. Mısırlı Yaylası’ndaki pancar tarlasının yanında oluşan obruk, tarlada çalışan işçiler tarafından fark edildi.
Konya ovasında kaç tane obruk var?
Son araştırmalara göre, Orta Anadolu Havzası’nda yeraltı suyu çekilmesi ve toprak çökmesi sonucu oluşan ve her geçen yıl kullanımı artan obrukların sayısı 3 bine yaklaşıyor.
Dünyadaki en büyük obruk nerededir?
Xiaozhai Tiankeng dünyanın en büyük çukurudur. Bu çukur, yerel halk tarafından antik çağlardan beri bilinmektedir. Turistler tarafından ziyaret edilen bu çukur, turizmi kolaylaştırmak için 2800 basamakla inşa edilmiştir.
Obrukların altında ne var?
Karstik araziler olan çöküntüler, kireç taşı gibi eriyebilen kayaçların zamanla yer altında boşluklar (mağaralar) oluşturması ve bu boşlukların tavanlarının çökmesiyle oluşur.
En derin obruk kaç metre?
💎Türkiye’nin en büyük obruğu: Kızören Obruğu Gölü. 📌Turkuaz suyuyla görenleri büyüleyen Kızören Obruğu, en uzun noktasında 235 metre uzunluğunda, 171 metre derinliğinde ve 145 metresi suyla dolu. 2006 yılında tescil edilen Kızören Obruğu Ramsar alanı, Konya-Aksaray yolu üzerinde yer alıyor.
Konyada neden obruk oluşuyor?
“Burada obrukların oluşmasının temel nedeninin bölgede aşırı su çekimi olduğunu söyleyebiliriz. Bölgede yeraltı suyunun kontrolsüz kullanıldığını tespit ettik. Bu bölgenin jeolojik yapısının bu tür oluşumların oluşumu için potansiyel taşıdığını gösterdik.
Obruk Hanı nerededir?
Obruk Hanı ve Kızören Çukuru, Konya’nın yaklaşık 70 km kuzeydoğusunda, Konya-Aksaray güzergahı üzerinde Obruk ilçesinin girişinde yer almaktadır.
Türkiye’nin en büyük obruğu nerede?
Obruk Platosu’nda kireçtaşı blokları üzerinde yer alan ve çok sayıda obruk bulunan bir göldür. Yeraltı suyunun aşırı kullanımı nedeniyle 20 metre aşağıda olan göl yüzeyi çökmektedir. Batı ucunda Selçuklular tarafından yaptırılan Obruk Hanı bulunan Kızören Gölü, ülkemizin en büyük obrukudur.
Şanlıurfa’da obruk var mı?
Artı Gerçek – Konya’da sıkça görülen obruk oluşumu artık Urfa’da da görülüyor. Harran’ın Ballıca ve Karaali ilçelerindeki pamuk tarlasında biri 15 metre çapında, 10 metre derinliğinde olan obruklar oluştu.
Obruk doğal mı?
İnsan hayatını tehlikeye atan çöküntüler doğal afet olarak değerlendirilmekte ve zorunlu risk değerlendirme çalışmaları gerekmektedir.
Tarlada obruk neden olur?
Çöküntülerin oluşumundaki en büyük etken: aşırı su tüketimi, tarım arazilerinin dikkatsizce sulanması veya su seviyelerindeki ani değişimlerdir. Bu durum alt toprak tabakasının mukavemetini azaltır ve çöküntülerin oluşmasına yol açar. Erozyon, yeraltı kayalarının kaldırılmasına ve büyük boşlukların oluşmasına neden olur.
Obruk Platosu nerededir?
Obruk Platosu, Konya ili Karapınar ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup Tuz Gölü Havzası (950 m) ile Konya Ovası’nı (1000 m) birbirinden ayırmaktadır. Doğu-batı doğrultusunda yaklaşık 75-80 km uzunluğunda, kuzey-güney doğrultusunda ise 35 km-65 km genişliğindedir.
Konyada hangi ova var?
Konya Ovası Konya Ovası, Orta Anadolu Bölgesi’nin orta ve güney kesiminde, çoğunluğu Konya İli’ne ait çanak biçimli bir ovadır. Ovanın kuzey-kuzeybatı tarafında Bozdağ ve Obruk platoları yer alır.
Konyada neden obruk var?
Çöküntüler, kireçtaşının zamanla yer altında eriyerek bir boşluk oluşturması ve zeminin çökmesine neden olmasıyla oluşur. İklim değişikliği, kuraklık ve kontrolsüz yeraltı suyu kullanımı nedeniyle Konya Ovası’nda sayıları her geçen gün artan çöküntüler korkuyu artırıyor.
Türkiye’de obruklar hangi bölgelerde sık görülür?
Arık, kapalı Konya Havzası’nda literatürde çok sayıda obruk kaydedildiğini vurgulayarak, “Öncelikle Karaman bölgesinde oluşmuş obruklar var. Sonra Konya Karapınar ve Hotamış bölgelerinde oluşmuş obruklar var. Elbette.” dedi. Çökmeler, zemin çatlaklarına paralel olarak meydana geldi.
En büyük obruk kaç metre?
Konya Bilim Merkezi | Kızören Gölü (Kızören Çöküntüsü Gölü), Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan karstik bir çöküntü gölüdür. Çapı 228 metre, derinliği ise 171 metredir…
Obruk Platosu hangi ildedir?
Obruk Platosu, Konya ili Karapınar ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup Tuz Gölü Havzası (950 m) ile Konya Ovası’nı (1000 m) birbirinden ayırmaktadır. Doğu-batı doğrultusunda yaklaşık 75-80 km uzunluğunda, kuzey-güney doğrultusunda ise 35 km-65 km genişliğindedir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Deniz Anası Nasıl Bir Hayvandır